Dzisiaj jest Środa, 14 Maj 2025. Dzisiejsze imieniny: Bonifacego, Julity, Macieja
Środa

14 Maj 2025

Niebo: Zachmurzenie
Temp: 20 °C
Wilgotność: 52%
Wiatr: zach. z szybkością 13 km/h
czw., Liczne przejaśnienia
Temp. od: 13 °C do 21 °C
pt., Liczne przejaśnienia
Temp. od: 18 °C do 26 °C
sob., Możliwe burze
Temp. od: 21 °C do 30 °C
niedz., Możliwe burze
Temp. od: 20 °C do 32 °C
Prognoza pogody
Nowy Dwór Gdanski
Pogoda - Nowy Dwór Gdanski
Najczęściej przeglądane
''Na gazie'' za kółkiem...
'Ogrodnik' za kratami
Antyterroryści zatrzyma...
ZAWÓD POLICJANT
OKRADŁ CHÓRZYSTKĘ
Krynica Morska - DZIELN...
18 – LETNI WŁAMYWACZ TR...
POŻEGNANIE ZE SŁUŻBĄ...
Uczciwy znalazca
UTONĄŁ 14- LATEK
Kursy walut
kursy walut

1 EUR = 4,2455
1 USD = 3,7775
1 CHF = 4,5206
1 GBP = 5,0419
100 JPY = 2,5829


basjdknas

Reklama
Ostatnio dodane materiały
'Naprawdę jaka jesteś.....
Dla kreatywnych z pomys...
Kierowca Audi potrącił ...
Ukradła pieniądze z ban...
Modernizacja Miejskich ...
Konkursy na Dyrektorów ...
Dzień Otwarty w Szkole ...
Fabryka Ozdób Wielkanoc...
REWERELSI - KONCERT Z ...
Spektakl 'Słowik' - w ś...
'Milcząc, wołają' - wys...
Wolność jest w nas - dz...
MAYDAY - seniorzy w tea...
NOWY DWÓR GDAŃSKI – NIE...
Wesołe, kolorowe, nowe ...
Taniec za 1000 zł - fot...
Czwartkowy wieczór jazz...
ZASTAWIŁ W LOMBARDZIE K...
Filiżanka od prezydenta...
Pączkobranie w Zespole ...
Szansa na nowe mieszkan...
Sukces literacki uczenn...
Z wiślanej delty - zapr...
Bal Karnawałowy z Babci...
Dyskoteka na koniec kar...
Pożegnanie Komendanta P...
Konkurs na stanowisko w...
Kurier ukradł telefon k...
Pomysł na zabytki.
Kto potrafi śpiewać po ...
Przepisy kulinarne    »    
Kulinaria żuławskie - Gęsie pałki w białej galarecie
Środa, 18 Marzec 2015
 Przepis na danie od dawnych mieszkańców, występuje w różnych wersjach w opracowaniach i przepisach kulinarnych dawnych Żuławiaków wydanych po wojnie. Gęś była powszechnie jedzona i wykorzystywano jej każdy element. Hodowano je tu od dawna... więcej w książce ''Kulinaria żuławskie'' Artura Wasielewskiego  Składniki: - 8 sztuk pałek gęsich (z przedniej części) - sól, cukier, saletra - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz - 2 marchewki - 2 korzenie...
Jednogarnkowy obiad Żuławiaka - Kulinaria żuławskie
Niedziela, 15 Marzec 2015
    Pochodzenie potrawy związane jest z holenderskimi osadnikami. To wersja żuławska popularnego w Niemczech dania zwanego eintopf, czyli: ''jeden garnek''. Dania łatwego w przyrządzeniu, sytego i nie wymagającego dużej ilości czasu. Pomysł na eintopf wywodzi się z północnych Niemiec albo z Holandii, ale znany też jest w innych kulturach. Potrawa w zależności od składników może przypominać zupę, gulasz lub potrawkę. Niewielkim kosztem osiąga się sycące danie....  więcej w ...
Kulinaria żuławskie - prezentacja książki Artura Wasielewskiego
Środa, 18 Luty 2015
  Zapraszamy na smakowite chwile z książką Artura Wasielewskiego 19 lutego 2015 r. o godz. 18.00 do Sali Dwukolumnowej Żuławskiego Parku Historycznego.  Będzie można podziwiać efekt kilkuletniej pracy nad zbieraniem i opracowywaniem dla współczesnego smakosza przepisów kulinarnych. Niemal po 70-ciu latach kuchnia żuławska wraca do równowagi  a my możemy ją dalej świadomie pielęgnować i rozwijać. Czeka Państwa wiele zaskakujących odkryć.   W programie między innymi: - słowo au...
Kulinaria żuławskie - prezentacja książki Artura Wasielewskiego
Poniedziałek, 9 Luty 2015
  Zapraszamy na smakowite chwile z książką Artura Wasielewskiego 19 lutego 2015 r. o godz. 18.00 do Sali Dwukolumnowej Żuławskiego Parku Historycznego.  Będzie można podziwiać efekt kilkuletniej pracy nad zbieraniem i opracowywaniem dla współczesnego smakosza przepisów kulinarnych. Niemal po 70-ciu latach kuchnia żuławska wraca do równowagi  a my możemy ją dalej świadomie pielęgnować i rozwijać. Czeka Państwa wiele zaskakujących odkryć a przede wszystkim fakt, że kuchnia żuławska ma...
IX KONKURS SPECJAŁÓW KARNAWAŁOWYCH
Poniedziałek, 19 Styczeń 2015
             Kategorie konkursowe                             Potrawy                           Ciasta                   Wina, nalewki, likiery ...
Żuławski standard kulinarny
Wtorek, 13 Styczeń 2015
 Serdecznie zapraszamy do udziału w pracach grupy wypracowującej standard kulinarny Żuław delty Wisły. W pracach nad stworzeniem standardu mogą wziąć udział wszystkie zainteresowane osoby, w tym: restauratorzy, przedstawiciele branży gastronomicznej i hotelarskiej, członkowie kół gospodyń wiejskich, hobbiści kulinarni, producencie rolni i rolnicy, przedstawiciele stowarzyszeń i samorządów, osoby znający specyfikę Żuław i ich tradycje materialne i niematerialne. W ramach projektu Ustanowienie st...
Jesień na słodko
Wtorek, 9 Wrzesień 2014
Ciasta na wrześniowy weekend - łatwe w przygotowaniu, słodkie i pyszne. Na pewno urozmaicą i uprzyjemnią niejedno popołudnie w promieniach jesiennego słońca. Placek ze śliwkami Babuni 50 dag mąki 5 dag drożdży szklanka mleka 10 dag masła 3 żółtka jajo 15 dag cukru rodzynki cukier waniliowy 75 dag śliwek 5 dag cukru pudru   Przygotować ciasto drożdżowe. Wyrośnięte rozwałkować na placek 2 cm grubości i włożyć na blachę. Śliwki ...
Kilka przepisów na letnie surówki
Niedziela, 10 Sierpień 2014
Latem świetnym, orzeźwiającym pomysłem mogą być lekkie, kolorowe surówki z jarzyn – na przykład rosnących w przydomowym ogródku lub zakupionych u zaufanego sprzedawcy.   Surówka włoska ze śliwkami Przygotuj: 30 dag kapusty włoskiej 20 dag świeżych śliwek węgierek 3 dag włoskich orzechów 3 dag oleju sól, cukier, sok z cytryny Wszystkie składniki surówki mocno rozdrobnić, odstawić na 15 minut, żeby przesiąkły. Następnie połączyć z zaprawą sporządzoną z oleju, cukru i soku z cytryny ...



Partnerzy


Komunikacja      |     Mapa miasta     |     PKS     |     Kolej wąskotorowa     |     Lotnisko Gdańsk

Copyright by ndg24.com Wszelkie prawa zastrzeżone